Skip to main content

Door alle restricties rond COVID-19 is de hang naar gezelligheid rond de Kerstdagen groter dan ooit. Net na Sinterklaas hebben ook wij de kerstboom opgetuigd en neergezet. Voor mijn gevoel liepen we toen al achter. Overal zag je al versierde bomen en buitenverlichting op de huizen.

Het resoneer dit jaar op meerdere vlakken dat feest van het licht komt op het donkerste punt van het jaar. Het gaat in deze tijd over het spel van donker en licht.

De natuur rust
De dagen worden korter, steeds meer uren is het donker. We spreken van geluk als we buiten zijn in daglicht. Tegelijk met het licht neemt ook onze energie af. Alles in de natuur trekt zich terug en schakelt over op een energiebesparende stand.
Maar onze to-do lijst wordt alleen langer naarmate de feestdagen en het einde van het jaar nadert. Toch zijn ook wij deel van de natuur.

Hoe zou jij iets meer in de spaarstand kunnen functioneren?

Symboliek
Ik vind het zo mooi dat in het donkerste donker het licht wordt geboren. Is dit niet ook het verhaal van hoop dat in zoveel religies wordt gevierd? Naast Kerstmis vieren de joden rond deze tijd Chanoeka en het hindoeïsme kent Divali. Allemaal vieringen van het licht. Het valt ook samen met de tijd van de zonnewende, de tijd dat men van oudsher hunkerde naar licht en hoop.

Wat is donker?
Maar wat is donker? Donker is het tegengestelde van licht. Het donker absorbeert als het ware het licht. In donker zien we het verschil tussen kleuren niet meer terwijl het licht alle kleuren reflecteert. Dus donker is de afwezigheid van licht.

De som der delen
En toch hebben we het ene nodig om het andere te kennen. Dit is een principe dat veel in de yoga wordt ingezet. Door het ene te leren kennen, ontdekken we het tegenovergestelde. Door inspanning vinden we ontspanning, door actie kennen we inactie, door fijne en prettige ervaringen herkennen we ook wat minder prettig is. Hoe meer we beide kanten van iets kennen hoe meer we komen tot eenheid, tot het geheel. De som der delen.

Pad naar verlichting
In plaats van alles dat we niet fijn vinden weg te duwen en te negeren, gaat het er dus om dat we aanvaarden wat op ons pad komt. Aanschouw het en observeer wat het met je doet. Adem ermee en wees opmerkzaam. Je hoeft het niet op te lossen of weg te werken. Dit is de pad naar eenheid, het pad naar verlichting. Dit geldt zowel voor verlichting met een grote V als gewoon het verlichten van je dagelijks leven.