Skip to main content

Het ziet er naar uit dat we voorlopig veelal blijven thuiswerken. Er is gelukkig steeds meer aandacht voor de stress dat thuiswerken met zich meebrengt. Vaste structuren vervagen en we moeten eigenlijk alles uit onszelf halen.
In deze blog geef ik een aantal toegankelijke tips voor duurzaam thuiswerken.

1. Maak pauzes heilig
Doordat werk en privé zich in dezelfde ruimte plaatsvinden zijn er minder duidelijke overgangen tussen werktijd en privétijd. We gaan naadloos over. Pauzes vallen vaak weg onder druk van een volgende Zoom-vergadering en wat er allemaal nog gedaan moet worden. Dit weet je wel maar besef je dat de menselijke geest slechts 90 minuten aaneen effectief kan concentreren?
Daarna neemt de concentratie af en begint stress toe te nemen. Door de spanningsboog te ontspannen behoudt het zijn veerkracht. Dus hoe vaker we even pauzeren, hoe effectiever en veerkrachtiger we zijn.

Ontspan je spanningsboog door rond te kijken
Zet een wekker om elke 1,5 uur even op te staan en in ieder geval je kamer rond te lopen.
Zorg voor een adempauze tussen de ene online meeting en de andere. Laat je mobiel liggen. Neem iets te drinken en kijk uit het raam terwijl je dit opdrinkt voor je weer aan de slag gaat. Dit geeft de geest (en het lichaam) tijd om te verwerken wat het net heeft gedaan en zich voor te bereiden op het volgende.

Zorg voor een goede lunchtijd van tenminste 30 minuten.


2. Simuleer een forens-moment
Hoe lang was je in de pre-corona tijdperk onderweg naar je werk? Dat was tijd om de overgang te maken van thuis naar werk. Je lichaam en geest hadden transitietijd. Wat speelde in de thuissituatie sudderde misschien nog even na en je richtte je op wat de dag zou brengen. 

Die behoefte is niet veranderd nu je thuis werkt

Dus, neem wat voorheen je forens-tijd was en ga ’s ochtends voor je werkdag begint wandelen of fietsen. Herhaal dit aan het einde van je werkdag. Dat helpt om de dag echt af te sluiten. Vertel jezelf dit ook. Want de neiging om na het eten nog even in te loggen ligt sterker op de loer dan voorheen. Gun jezelf die overgangsmomenten om het ene af te ronden en het andere op te starten.

3. Ontspan!
 Vaak is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe lastig is het niet om je hoofd uit te zetten, om al die malende gedachten op stop te zetten? In tijden van stress is ontspanning vaak lastig en juist zo belangrijk. Misschien heb je zelf al uitgevonden wat goed werkt voor jou. Doe dit dan – liefst elke dag even. Een fantastische manier om je hoofd op stil te zetten is Yoga Nidra.

Yoga Nidra
Tijdens een Yoga Nidra sessie ontstaat er een vitale ontspanning die diep doorwerkt. Ik bied een maandelijkse, livestream yoga nidra sessie, geheel corona-proef dus. De eerstvolgende sessie is op maandag 7 december – ideaal om helemaal los te komen van werkstress en de hectiek van de decembermaand. Ik werk met enkele sessies en een 3 sessies-kaart. Kijk op https://www.ynanna.nl/yoga-nidra voor alle data en meer informatie. 

NB – ik bied ook cadeaukaarten aan voor Yoga Nidra sessies.
Leuk Sint of Kerst cadeau?
Neem contact met me op

7