Skip to main content

Dit is dé tijd voor zelfzorg

Om corona in te dammen worden vrijheden steeds verder ingeperkt. De een gaat hier wat makkelijker mee om dan de ander – toch geldt voor iedereen dat er minder buiten de deur te halen valt. Dit houdt in dat we het meer bij onszelf moeten zoeken. In dat licht zou je kunnen zeggen dat deze tijd de ideale kans biedt om te onderzoeken wat zelfzorg jou kan brengen.

Wat betekent zelfzorg voor jou?

Als je aan zelfzorg denkt, waar denk je dan aan? Welke associaties brengt het met zich mee? Wil je al langer meer aandacht aan zelfzorg geven maar past het steeds niet in je schema? Voelt het als een egoïstische luxe? Of is zelfzorg voor jou nóg iets dat je zou moeten doen?
Zelfzorg is vaak het lastigste dat er is. We staan voor ieder ander klaar, gooien ons in de strijd voor de zorg van een ander maar de zorg voor onszelf staat vaak achteraan.

Wat kun je doen?

Hoe zelfzorg eruit ziet is helemaal afhankelijk van jou en van je tijd en ruimte. Het begint met aandacht. Aandacht voor jezelf en met name ook aandacht voor je lichaam. Daarmee bedoel ik niet de buitenkant, hoe het er uit ziet, maar de binnenkant – hoe voelt het, waar voel je spanning, etc. In je lichaam zit al je spanning en emotie opgeslagen.

Kleine momenten

Als je agenda elk moment vol zit en er aan alle kanten aan je wordt getrokken of als je het gewoon lastig vindt om hieraan te beginnen – begin dan klein. Neem een micro pauze waarbij je jouw stoel even achteruit schuift, je ogen sluit en even bewust wordt van de adem. Adem dan 3x vol in en uit met getuite lippen. Laat de uitstroom langzaam en gelijkmatig verlopen. Neem dan nog een moment om na te voelen. Registreer wat je voelt, zonder oordeel. En vanuit hier ga je verder waar je mee bezig was. Een paar keer per dag kan dit je al veel opleveren.

Ga naar buiten

Wandelen is dè activiteit van deze corona-tijd. Toch mag het hier weer even genoemd worden.
Even naar buiten gaan geeft ruimte, geeft pauze, geeft lucht.

Zelfmassage

Je kunt jezelf heel goed masseren. Nee, misschien niet je rug maar wel de rest van je lichaam. Neem een moment met je rechterhand de spieren van je linkerschouder even vol vast te pakken. Kneed een paar keer en laat dan je hand vallen. Voel wat het voor je heeft gedaan. Doe dan natuurlijk ook de andere kant.
Wil je een handleiding hoe de rest van je lichaam te masseren volgens de leer van ayurveda – neem dan contact op.

Mindful yoga

Ik zeg het toch weer. Een mindful yogales is een ultiem moment van zorg voor jezelf dankzij de verbinding van beweging, adem en focus. Deze combinatie kalmeert je zenuwstelsel en brengt balans waar je de hele week baat bij hebt.

Momenteel zijn alle lessen online waardoor je ook tijdens de avondklok mee kan doen met een les. Je kunt je ook inschrijven om de les wekelijks online te ontvangen zodat je het in je eigen tijd kunt doen.
Kijk eens op www.momoyoga.nl/ynanna. Als lezer van de nieuwsbrief is een proefles momenteel gratis. Stuur me een berichtje via 06-49336908.