Skip to main content

Ga jij functioneel om met stress?

Er ligt steeds meer nadruk op gezond blijven. Hoe je omgaat met stress speelt daar een belangrijke rol in. Want stress reduceert veerkracht. Er zijn allerlei soorten stress in ons leven. De laatste tijd is daar nog bijgekomen de stress van allerlei maatregelen en emoties rondom corona en meer. Kortom, het moderne leven kent veel stressoren. Hoe ga je hier mee om?

Stress en je brein
Je herkent ‘t vast wel: hoe meer je gehaast bent, hoe meer je gedachten alle kanten op gaan en je to-do lijst maar groeit – hoe minder je kunt hebben en hoe korter je lontje.

Stress ontregelt de signalen die je brein aan je lichaam stuurt. Wetenschappelijk is aangetoond dat in tijden van stress dat de aansturing van vitale systemen chaotisch wordt.

In deze momenten zijn met name de hersenstam en het limbisch systeem actief. Hier huist je vlucht-vecht-bevries systeem. Je gaat op overlevingsstand en emoties sturen je gedrag (ook als je die niet bewust bent).

chaos-body

De neocortex, het rationele deel van je brein, werkt dan op een lager pitje. Je kunt dus ook letterlijk niet helder nadenken. Als je in een stress modus bent is het alsof je brein en lichaam worden lamgelegd.

In tegenstelling, als je relaxed en tevreden bent, zijn de signalen vanuit je brein harmonieuzer. Je neocortex wordt weer actief en je lichaam ontspant meer. Dat is misschien een wat technisch verhaal maar je weet zelf vast ook wel dat als je je goed voelt dat alles beter lijkt te gaan – je komt in een flow. Het functioneren van je lichaam weerspiegelt hoe jij je voelt.

HRV

Gedachten cirkels
Ken je van die momenten dat je gedachten op hol slaan. Je hoofd gaat in de overdrive. Je maakt je zorgen maakt over je gezondheid of die van geliefden, over je kinderen, geld, over gebrek aan contact met vrienden of familieleden, over hoe het verder moet met de wereld, over het milieu – om er maar een paar te noemen. Voor je het weet gaan je gedachten in cirkels en je komt er niet uit. Het is van belang om te beseffen dat je niet gemakkelijk een weg uit deze gedachten cirkels kunt denken.

anxiety-spiral

Ontstressen via je lichaam
Wat heeft het dan nodig? In alle gevallen van stress heb je nodig om uit je hoofd naar je lichaam te gaan. Stress kun je niet wegdenken, die moet via je lichaam worden verwerkt. Beweging zoals wandelen, hardlopen, sporten, en vooral yoga doet wonderen. Via inspanning kom je tot ontspanning. Als je beweging kunt combineren met ademwerk dan gaat dat nog veel dieper doorwerken.

yoga-beweging

Komen tot functionele oplossingen
Heel veel dingen waar je geen controle over hebt kunnen je stress geven. Vaak voelt het alsof je overgeleverd bent aan de situatie en rest je alleen te volharden. Hoezeer je ook voelt dat je geen effect hebt op stressoren in je leven – weet dat je wel kunt beïnvloeden hoe je reageert op stress. Een prachtige tool die je altijd bij de hand hebt in stresssituaties is je adem.

clear-thought

Vaak is het wel handig om die inzet van de adem te trainen maar uiteindelijk brengt het je de mogelijkheid om in elke situatie je helder denkend brein weer aan te zetten. En dàt is de manier om tot functionele oplossingen voor jezelf te komen.

Interesse om het zelf te ervaren of vragen aan de hand van deze informatie?
Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.