Skip to main content

Het is juni, officieel de eerste zomermaand. Zomer is een tijd om te genieten – alsof door het mooie weer we toestemming krijgen om het er even van te nemen. We plannen BBQ’s, gaan er op uit of liggen heerlijk in de zon. In deze nieuwsbrief gaat het over het belang hiervan, het belang van ècht genieten.

Genieten is gezond
Als de zon schijnt is er niet zoveel nodig om het fijn te hebben. Al gauw voel je tevredenheid, blijheid, dankbaarheid. Het is aangetoond deze positieve emoties diep doorwerken in je lichaam. Ze stimuleren de productie van het hormoon DHEA.

DHEA is belangrijk tegen stress
In het kort zorgt DHEA (DeHydroEpiAndrosteron) voor de productie van allerlei andere hormonen die ons lichaam goed laten functioneren. Maar het doet meer. DHEA in ons lichaam biedt bescherming bij stress.


Stress stimuleert de productie van cortisol in je lichaam. Te veel cortisol leidt op langere termijn o.a. tot spierafbraak, afremmen van het immuunsysteem en zelfs burn-out. DHEA blokkeert de productie van cortisol en compenseert daarmee de negatieve effecten van cortisol in je lichaam.

Wat kun je er nog meer aan doen?
De effecten van cortisol en DHEA in je lichaam komen uitgebreid aan bod tijdens het HeartMath ademcoachingtraject. Dan brengen we in kaart hoe emoties doorwerken in je mentale en lichamelijke gezondheid en je veerkracht beïnvloeden.

Het is van belang om bewust te zijn dat negatieve emoties zorgen voor energieverlies. Een van de belangrijkste tips die ik je kan geven is: focus bewust meer op je positieve gevoelens, ervaringen en herinneringen. Dit is waarom het een goed idee is om elke avond 3 positieve dingen van de dag opschrijven.