Skip to main content

Hoe adem je?

Misschien vind je dat een gekke vraag: hoe adem je? Het eerste waar je aan denkt is vaak hoe diep je ademt en of je wel in je buik ademt. Maar eigenlijk is de vraag heel simpel: adem je door je neus of je mond?

Neusademhaling
Vaak gebruiken we onze mond om te ademen. Maar eigenlijk is je neus het primaire ademorgaan. Het is onophoudelijk verbonden met de longen. Je kunt de neus ook niet sluiten omdat het primaire doel van de neus is om te ademen. De neus verwarmt de inkomende ademstroom en filtert die. De adem door de neus wordt door alle organen in het lichaam optimaal opgenomen. De neusadem zorgt dus voor de beste zuurstof toevoer.

neusadem2

Mondademhaling
Ademen door je mond is dus niet optimaal. De mondademhaling kan voor allerlei problemen zorgen, zoals chronische verkoudheden en snurkproblemen. Ook een droge mond, keelpijn en een slechte adem kunnen een gevolg zijn van mondademhaling. Meestal adem je door je mond als je uitgeput bent. Denk aan een hond, die adem uit zijn mond alleen als die nahijgt. Je zult dieren verder niet door hun mond zien ademen.

neusadem-sm

Hoe is het bij jou?
Voel nu even bij jezelf en merk door de dag heen hoe je ademt. Als je primair door je neus ademt dan is dat super en kun je nu stoppen met lezen. Maar als je veel door je mond ademt dan zijn de volgende tips wellicht handig. Vaak hoor ik in mijn praktijk dat er ook angst zit dat als je alleen door je neus ademt dat je niet genoeg lucht krijgt. Dat is te trainen. Het is juist de mondademhaling waardoor je lichaam onvoldoende zuurstof opneemt. 

Minder zuurstofopname 
Bij mondademhaling gebruik je enkel het bovenste gedeelte van je longen, waardoor er ook minder zuurstof opgenomen kan worden in het lichaam. Dit tekort aan zuurstof kan een uitwerking hebben op leerprestaties, concentratie, een goede nachtrust en gedragsproblemen.

Stress en prikkels zijn een belangrijke reden waarom we ineffectief ademen.

Minder-zuurstof2

Tips om neusademen aan te leren

  • Het begint bij bewustzijn en de wil om er iets aan te doen.
  • Kijk eerst of er een aanwijsbare, fysieke oorzaak is waarom je door je mond ademt veroorzaakt, zoals een regelmatig verstopte neus. Deze moet je ook zeker aanpakken. Bijvoorbeeld met neusspray van zoutoplossing of beter nog een rhinohorn of neti pot gebruiken. (Neem contact op als je hier meer over wilt weten.)
  • Let een paar keer per dag bewust op je ademhaling. Sluit bewust je monde en adem rustig in en uit door je neus.
  • Je mond dicht tapen bij het slapen. Dit kan heel spannend voelen. Toch hoor ik goede resultaten van mensen die het hebben geprobeerd. Belangrijk is om te vertrouwen dat het natuurlijke ademsysteem van je lichaam (de neus) je niet in de steek zal laten. 
  • Ademcoaching om te leren om alle ademruimtes van het lichaam te gebruiken zodat je weer kunt vertrouwen op je lichaam en de adem.

Wil je eens in gesprek over jouw ademhaling? Heb je het gevoel dat je wel wat hulp kunt gebruiken?
Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier onderaan deze pagina of bel 06-49336908.