Skip to main content

Wat is levensvreugde?

Wat is levensvreugde precies? Hoe kom je daar? En wat belemmert levensvreugde? Dit zijn natuurlijk grote vragen. En toch, zoals met alles, geloof ik dat het antwoord dichterbij ligt dan we denken. Het kan zoiets simpels zijn als genieten van de zon die weer schijnt na een hele grijze maand. Je kunt dan denken,  o fijn. Of je kunt verder gaan en het gevoel van vreugde helemaal toelaten in je lijf. Dan ervaar je een stukje levensvreugde.

 

Van binnenuit
Gelijkertijd is het niet handig als onze levensvreugde alleen afhangt van externe factoren. Het liefst is het een staat van zijn is waarin je jezelf regelmatig kunt bevinden. De sleutel daartoe zijn emoties. Het ècht toelaten van emoties.

inner-joy

Emoties
Helaas moet je daarvoor alle emoties kunnen toelaten. Ook die minder fijne. Er is geen filter voor alleen sommige emoties ervaren. Dus, als we geneigd zijn om moeilijke emoties te onderdrukken, worden alle emoties wat gedempt. Dus ook die fijne.

happy-sad

We hebben het er niet over
Waarom doen we dat? Vaak hebben we al heel jong geleerd om niet te huilen, om ons niet aan te stellen. Wel willende ouders die ons vertelden om er maar niet aan te denken, dan komt het goed. Maar emoties kun je niet wegdenken. Ze gaan dan op de achtergrond meespelen. Vaak heb je het niet eens precies door. En toch bepalen onderdrukte emoties je handelen vaak meer dan je denkt. En ze dempen levensvreugde.

not-talking

Het zenuwstelsel
Vreugde is het tegenovergestelde van stress. Zo langzamerhand weten we wel dat negatieve emoties en stress je vlucht-vecht respons activeert. Dit gebeurt via het autonoom zenuwstelsel. Alle gedachten en gevoelens beïnvloeden het autonoom zenuwstelsel. Het vormt daarmee ook de verbinding tussen mentale en fysieke processen. Inkomende stimuli activeren òf het sympatische- (activerend) òf het parasympatisch (ontspannend) deel van het systeem. Het komt er dus op neer dat alle emoties een effect hebben op de werking van hormonen en het functioneren van organen. Dus… als stress een negatief effect heeft op het lichaam – dan heeft vreugde een positief effect op het lichaam.

emoties-effectlichaam

Gezonde vreugde
Levensvreugde is dus heel gezond! Terug naar de vraag, hoe breng je daar meer van in je leven. Tja, dit is waar ik in mijn ademcoach trajecten uitgebreid mee aan het werk ga. Er is dus geen quick fix. Maar de ademhaling is een goed begin. Om hier mee te werken krijg je vaak meer inzicht in wat er speelt.

De adem brengt leven in het lichaam. Het begeleid ons in alles dat we ooit hebben ervaren. Soms houden we onze adem vast, en soms mag die vrij stromen. Hoe is dat bij jou? Op welke momenten houd jij je adem in?

joy-healthy

Heb je vragen of interesse in coaching of yoga? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.