Skip to main content

Het spel van donker en licht

We zitten in de donkerste tijd van het jaar. Hunker jij ook naar de terugkeer van het licht? Vooral op van die grijze, druilerige dagen. Het goede nieuws is dat we al op het keerpunt zijn. Vandaag is 21 december, de langste nacht.

Zijn in het donker
En toch, terwijl we in deze tijd van diep donker zitten, is het een idee om stil te staan bij wat donker eigenlijk voor je betekent. We zijn altijd geneigd om te richten op licht, warmte, blijheid, vrolijkheid, maar donker en kou hebben ook een plek in ons leven. De twee polen maken samen een geheel. Het leven, elk zaadje, ontkiemt in het donker

yin-yang

Donker is een tijd van inkeer en rust
Het is een periode van herstel. Het is de uitademing van het jaar – de tijd van loslaten en ruimte maken voor een nieuw begin. Neem jij tijd deze dagen om dit proces toe te laten voor we ons storten in het feest van de lichtjes? In vroegere tijden kwam de kerstboom pas op kerstavond. Toen pas werd het licht ontstoken. Wij beginnen steeds vroeger. Het gevaar is dat ons vergalopperen in activiteit in een periode de rust geboden wordt.

Woman sitting comfortable and looking through the window

Donkere emoties
Ok, dus een beetje donker mag. Maar niet teveel. Herken je datzelfde ongemak met onplezierige emoties? Die willen we vaak zo snel mogelijk van ons afzetten. We duwen ze weg, zand erover, en door. Het gevolg is echter dat deze emoties vaak op de achtergrond aanwezig blijven en onbewust je gedrag en handelen gaan beïnvloeden. Daarmee ondermijnen ze veerkracht. Dit houdt in dat ook lastige, donkere gevoelens en emoties gezien en erkend moeten worden. 

donkere-emoties

Pas als we zwaarte vastpakken, wordt het licht
Een bijzonder principe dat ik keer op keer weer zie in mijn praktijk. Pas als je aandacht geeft aan wat moeilijk, donker, zwaar is en er mee gaat ademen – komt er ruimte en is een volgende stap mogelijk. Zodra je het toelaat en benoemt wordt het al lichter. Dus kijk of zowel licht als donker een onderdeel mag zijn van deze kerstperiode, zonder naar één kant over te hellen.

Dat haalt ook de druk van de feestdagen af dat het alleen maar leuk en gezellig moet zijn, toch?

donker-naar-licht

Workshop Herstel je veerkracht en vitaliteit
En als bonus, op 16 januari bied ik een gratis workshop Herstel je veerkracht en vitaliteit.

Deze workshop is onderdeel van de workshop serie in het Maximaal Gezond Centrum. Je kunt kiezen uit 10 verschillende workshops. Voor een overzicht van alle workshops en om je aan te melden, ga naar: https://forms.gle/2ZP1vsth2iLmQKPX7

Aanmelden kan tot uiterlijk 4 januari 2022.
Mocht de lockdown dan nog actief zijn, hebben we als alternatieve datum 6 februari.

veerkacht

Ik wens je fijne feestdagen en een gezond 2022

Heb je vragen of interesse in coaching of yoga? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.