Skip to main content

We leven in verwarrende, onwennige tijden. We zijn van nature wezens die van status quo houden – ons brein is gemaakt om te herhalen wat het kent, wat het heeft geleerd. Dat is het meest energiezuinig. Zo hoeven we niet steeds na te denken over hoe we dingen doen. Maar met steeds veranderende Coronamaatregelen moeten we juist onze dagelijkse gang van zaken telkens aanpassen. Continue veranderingen zijn verwarrend en vermoeiend.
Hoe hou je jezelf staande?

Ga letterlijk staan
Het stil staan is niet iets dat we vaak doen. Gewoon twee benen op de grond plaatsen en je staande zelf ervaren. In de yoga noemen we deze houding de berg. In deze houding ga je bewust staan en richt je vervolgens op je adem. Dit werkt grondend en brengt je in balans. Zo oefen je letterlijk stevig en krachtig staan terwijl de storm van onzekerheden en verwarring om je heen woedt. Probeer het eens:

de Berghouding

  • Plaats de voeten comfortabel naast elkaar. Til eerst je hielen en dan je voorvoeten op en plaats ze bewust op de grond. Verdeel het gewicht gelijk over beide voeten en voel het contact met de grond.
  • Adem uit en duw je voeten zachtjes iets in de grond. Er ontstaat een strek-reflex. Voel inademend hoe vanuit de voeten je hele lichaam zich opricht, en lang maakt tot in je kruin. 
  • Laat dan (uitademend) je kaken los, rol schouders naar achter en naar beneden en til de voorkant van het bekken iets op tot je knieën uit het slot komen. 
  • Voel hoe je stevig staat – moeiteloos opgericht. Adem bewust diep in en uit. Observeer wat dit met je doet. Laat gedachten komen en gaan en blijf je richten op je houding en je adem.

Doe dit elke dag een paar minuten en ervaar wat het voor je doet. 

Tijd voor inkeer

Als alles om je heen onrustig is dan is er juist meer noodzaak voor inkeer. We zoeken vaak de rust en stabiliteit buiten onszelf maar de enige plek waar we die werkelijk kunnen vinden is vanbinnen. Dus neem de tijd voor jezelf. Boek een massage of ga naar de sauna. Of ga gewoon rustig zitten met een kopje thee. Als je gedachten te veel op hol slaan – richt je dan op je adem. Luister naar het geluid van de adem die onophoudelijk in- en uitstroomt.

Online workshop Adem & Vitaliteit
Er zijn meer manieren om te zorgen dat stress minder vat op je krijgt. Heb je behoefte aan goed toepasbare manieren om jouw belastbaarheid en vitaliteit te verhogen? Speciaal voor deze tijden bied ik een online workshop om je daarin te steunen.

Op donderdag 29 oktober 2020 is de pilot van mijn online workshop Adem & Vitaliteit waarin je leert om je adem in te zetten om jouw veerkracht te verhogen.
Lees meer over deze workshop

100% corona-proof mindful yogaonline mindful yogales
Op vrijdagochtenden van 8.45-10.00 uur kun je via zoom een livestream mindful yogales volgen.  Meld je aan

Je kunt je ook aanmelden om de les toegestuurd te krijgen die je dan in je eigen tijd doet. Interesse?  Neem contact met me op