Skip to main content

Meer levensenergie

Lente is een tijd van ontluikende, versterkende levensenergie. In deze blog sta ik stil bij de ervaring van je levenskracht. Hoe voel jij die levensenergie? Wat doe het met je?

Warm en koud
De lente kent zoveel facetten. Het is soms kil en oprecht koud en op andere momenten zonnig en goed warm. En zelfs als het warm is kan het in de schaduw nog vaak winters aanvoelen. Dus ons lichaam ondergaat allerlei uitersten. Dat kan best enerverend zijn. Denk aan alle aandacht die er nu is voor ijsbaden en koud afdouchen. Afwisselende temperaturen activeert onze levensenergie.

warm-koud

Beweging
Het voorjaar brengt ons in beweging. We hebben ook een drang om naar buiten te gaan. Om de stagnatie van de winter uit ons lichaam te werken focussen mijn yogalessen momenteel op het rekken, strekken en oppeppen van de energie. Dit helpt om de levenskracht te voelen in je lichaam te voelen stromen.

(Stuur me een berichtje als je dit zelf ook wilt ervaren. Dan stuur ik je eenmalig een gratis yogales toe.)

rek-strek

Verruimend gevoel
Als de levenskracht rijkelijk stroomt voel je dat je borst opent. Denk aan een ruime adem rondom het hart. Daarmee bedoel ik niet een hoge stress-adem die hoog in je borst blijft maar een ruime adem die je voelt in je flanken en helemaal rondom. Je schouders ontspannen en er komt een glimlach op je gezicht. Verbinden met levenskracht is ruimte geven aan emoties en ervaren hoe het met je is. Een ervaring van welzijn, maar soms ook van minder oké zijn. Door te onderkennen wat er speelt kan het ook worden meegenomen in de levenskracht.

ruime-borstadem

Ruimte geven aan emoties
Levenskracht gaat dus niet alleen over positieve dingen. Het gaat om ruimte geven aan dat wat er in je speelt. Dat je het ziet en er mee beweegt. Emoties zijn een facet van de stroom van levensenergie. Zodra we onze emoties onderdrukken is het alsof we een dam creëren in de levensstroom. De adem wordt minder en je levensenergie wordt minder.

dam

Onderdrukte emoties
Vaak hebben we als kind patronen aangeleerd om emoties te onderdrukken. Hoe vaak heb je niet, met alle goede bedoelingen, gehoord: huil maar niet. Met de gedachte dat als je niet huilt, het goed gaat met je. En toch is het wat genuanceerder dan dat. Hier ga ik tijdens een ademcoaching-traject verder op in

lastige-emoties

Speelsheid
Deze week was het thema van de yogales: speelsheid. Ruimte om te spelen. Als je speelt dan hoeft het niet iets specifieks te zijn. Denk terug aan het kind dat je ooit was. Het kind dat nog steeds in je leeft, het kind dat heel goed weet hoe het moet spelen. Dat kind is vergevingsgezind en streeft geen perfectie na. Vanuit die energie yoga doen is bevrijdend. Dan hoeft het niets te zijn. Je doet het gewoon omdat het leuk is.

En niet alleen in de yoga. Als je vaker vanuit speelsheid het leven benadert dan voed je jouw levensstroom!

speelsheid