Skip to main content

5 voordelen Mindful yoga

  • hele nuttige zelf-zorg strategie
  • maakt je lichaam soepel en sterk
  • reduceert stress en spanning
  • versterkt het immuunsysteem
  • je ademhaling reguleert

Het lichaam is gebouwd om te bewegen. Heel veel fysieke en mentale processen zijn afgestemd op beweging. Beweging verbetert je geheugen en zorgt voor betere slaap. Als we bewegen dan werkt in ons lichaam beter. Vaak denk je bij bewegen aan hardlopen, cardio en fitness. Er is geen twijfel aan het nut hiervan. Alle beweging vermindert stress. Mindful yoga voegt daar nog het element van mentale veerkrachtigheid aan toe.

Zelf-zorg
Mindful yoga biedt essentiële zelfzorg die van levensbelang is wanneer er continu veel op je afkomt.  Sta je eigenlijk altijd aan? Heb je een doorlopende to-do lijst in je hoofd en moet er altijd vanalles gedaan worden voor je werk, gezin, familie en andere verplichtingen? Mindful yoga leert je te vertragen en te focussen op de adem. Zo komt er meer ruimte en aandacht voor de signalen van je lichaam. Je leert beter luisteren zodat lichaam en geest weer kunnen verbinden.

liggende-torsi4

Exercise vs ’innercise’
Je zou mindful yoga kunnen definiëren als een combinatie van exercise en innercise. Bij exercise, de Engelse term voor lichaamsoefeningen, denk je al snel aan krachtige bewegingen, spierpijn en zweten. In yoga gaat dat anders. Bij mindful yoga horen ook krachtige bewegingen, afgewisseld door rustigere bewegingen. Bewegingen zijn gericht op het soepel en sterk maken van het lichaam. Door de vertraging en bewuste inzet van adem in houdingen ontstaat kracht terwijl je binnen je grenzen blijft. Cursisten zijn vaak verbaasd als ze na een tijdje merken dat ze een stuk sterker zijn geworden.

Door vertraging en bewuste koppeling met de adem in mindful yoga ontstaat een soort ‘innercise’ dat diep doorwerkt op het zenuwstelsel. Mindful yoga maakt èn houdt het zenuwstelsel veerkrachtig. Het versterkt het lichaamsbewustzijn en kan zelfs ontstekingen in het lichaam reduceren. Dit is wat nodig is om werkelijk de gevolgen van stress en spanning in het lichaam te kalmeren

boom5

Hoe werkt dit?
Door de vertraging in de oefeningen en de koppeling met de adem ontstaat er een intense focus. Doordat de mind bewust moet focussen om alle instructies op te volgen blijft er weinig ruimte over voor de gedachten van alledag. Er is geen ruimte meer voor alle gedachten die het zenuwstelsel in overdrive zetten. Door één-puntige aandacht val je samen met jezelf in het moment. Dit activeert het parasympatische deel van het zenuwstelsel dat voor rust en herstel zorgt in het lichaam. Dit geeft het immuunsysteem een boost. Ontsteking en irritatie verzachten.

DSC_2347

De adem
In mindful yoga wordt elke houding gedragen door de adem. Door deze koppeling ontstaat er een ander bewustzijn rondom adem. Houdingen brengen ademruimte en dieper bewustzijn in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat op termijn de adem reguleert zonder allerlei ademoefeningen te hoeven doen. Je verbindt weer met je natuurlijke adem.

Kortom, mindful yoga brengt balans en zorgt voor een krachtig lichaam en geest.

driehoek1

Wil je het zelf ervaren? Boek een proefles

Heb je vragen of wil je nog even overleggen?  Neem gerust contact op.