Skip to main content

5 Tips om ontspannen de vakantie in te gaan

De zomervakantie staat voor de deur, of misschien is die al begonnen – tijd voor zon, genieten en zorgeloos ontspannen. Kan dat? In een tijd met allerlei zorgen over oprukkende Delta variant en vraagtekens over hoe het allemaal moet op vakantie. Hoe kun je dan ontspannen?

Vaak denken we dat ontspanning iets is dat zomaar ontstaat. Toch is ontspanning iets dat veel van ons moeten opnieuw moeten leren. Ik merk vaak in mijn yogalessen dat bij de eindontspanning er regelmatig slaap komt. Ons lichaam kent dan twee standen: aan of slaap. Maar je kunt ook toewerken naar bewuste ontspanning. Hier 5 tips om ontspannen aan je vakantie te beginnen.

1. Het probleem is niet dat wat er gebeurt maar hoe je erop reageert
Belangrijk om te beseffen dat er een verschil is tussen een gebeurtenis en onze reactie. Vaak reageren we al op de gedachte dat iets gaat gebeuren. Zoals, “misschien staan we over twee weken op code rood als ik op vakantie wil, en dan kan ik niet, en wat ga ik dan doen.”

Het is nog niet gebeurd en je weet ook niet òf het gaat gebeuren. Maar als je focust op alles dat mis kan gaan dan activeert je sympathisch zenuwstelsel, schiet je in de stress en word je steeds meer gespannen. 

1-focus-problemen

2. Identificeer welke dingen je zelf kunt beïnvloeden en op welke factoren je geen invloed hebt
Waarover maak jij je zorgen? Bedenk: kan ik er nu iets aan doen? Zo ja, dan doe je dat. Kan ik iets doen maar niet nu? Zet dan in je agenda wanneer je dat gaat doen. Kun je niets doen om de uitkomst te veranderen of beinvloeden? Doe dan niets. Niets? Hoe ziet dat eruit? Nou, gewoon even op de bank zitten, voor je uit staren. (En ga van je hoofd naar je lijf!).

2-niets-doen

3. Ga van je hoofd naar je lijf
Spanning in je lijf is een reactie op zorgen en piekeren, het eindeloos plukken aan een wat-als gedachte. Ons hoofd is de oorzaak van ons leiden. Onze gedachten kunnen we niet altijd uitzetten maar wel afleiden. Maak contact met je lichaam.
Wat daarbij helpt is:

  • Bewust ademen. Werk toe naar 5 tellen in- en 5 tellen uitademen door je neus. Als je merkt dat de spanning heel hoog zit: 4 tellen in en 6-8 tellen uit. Je kunt in het begin eventueel de spanning uitblazen door je mond. Als het rustiger wordt ga je over op in- en uitademen door je neus.
  • Focus op een positieve uitkomst. Wat is het beste scenario? Hoe gaat het voelen als het precies loop zoals je hoopt? Wat ervaar je als je daar bent? Probeer deze voorstelling zo zintuigelijk mogelijk te maken. Voel echt de blijheid en vreugde die deze uitkomst je brengt.  

4-hoofd-lichaam

4. Ontspannen is een keuze
We kunnen ons bevangen voelen door de stress en lastige gedachten en daar helemaal in meegaan. Je kunt ook actief bovenstaande stappen nemen om een andere reactie in je lichaam te ondersteunen. Realiseer je dat negatieve gedachten een fysiek effect hebben in je lichaam.

3-ademen

5. Zet door – regelmatige beoefening
Vaak merk je niet direct het effect van een ademoefening. Dus als je het 5 minuten probeert en het werkt niet, geef het niet op. Probeer het straks weer 5 minuten en vanavond weer. Je wilt je lichaam een andere reactie aanleren, heb daar geduld mee. Je hebt ook niet in 1 dag leren lopen. Ga 2x per dag 5 minuten zitten. Adem rustig in en uit (door je neus). Beeld je in hoe je voelt als je vakantie helemaal gaat zoals je wilt. Geniet ervan.

Ik wens je een fijne, ontspannen en gezonde vakantie!

5-herhaal

(Zou je vaker bewuste ontspanning willen ervaren?
Een wekelijkse mindful yogales of een ademcoachingstraject kan je verder helpen).